İski ve İgdaş İşçilerine

Sevgili işçi kardeşlerimiz, 

Bundan tam 1 yıl önce bir Temmuz günü yaptığımız bir toplantı ile sahaya indik.
O tarihten beri İSKİ ve İGDAŞ'ta girilmedik işletme, ulaşılmadık bir enerji işçisi kalmadı. Bu zaman zarfında Enerji-Sen olarak her zaman yalanları değil gerçekleri anlatmaya, doğruları söylemeye temsilcisinden genel merkez yöneticisi ne kadar, hatta genel başkanımıza kadar gayret gösterdik.
Yıllardır İstanbul Büyükşehir Belediyesinde çalışan enerji işçileri olarak idarecilerin, yöneticilerin baskısı altında çalıştık. Bu baskıya bir de sarı sendikacıların işçiler arasındaki ayrımcı tutumu, önce taşeron işçi, sonra KHK'li işçi diye dışlamaları ile bin bir türlü hak kaybına maruz kaldık.


İSKİ ve İGDAŞ'ta İSPER adı altında belediyenin taşeron şirketten farkı olmayan bir iştiraki üzerinden çalıştırılıyoruz. DİSK/ENERJİ-SEN olarak ilk talebimiz ‘’İSPER değil İSKİ işçisiyiz, İSPER değil İGDAŞ işçisiyiz’’ olmuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde İSKİ ve İGDAŞ bünyesinde; sayaç okuma, açma kapama, arıtma tesisleri dahil olmak üzere işçilerin yüzde 60'indan fazlasını hep birlikte sendikamıza üye yapmayı başardık. Disk'e Enerji-Sen'e üye olmaz denilen yaklaşık 2000 işçiden 1250 enerji işçisini sendikamıza üye yaptık. 

İlk örgütlenmeye başladığımızda da önümüzde duran seçenekleri birlikte konuşup birlikte değerlendirdik. Bugün geldiğimiz noktada da DİSK/ENERJİ-SEN ailesi olarak yine hep birlikte konuşup hep birlikte değerlendirmelerinizi yaptığımız bir süreçten geçiyoruz. 1 Temmuz itibarıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne iştiraki İSPER’e ve Çalışma Bakanlığı'na ülke genelinden yüzde bir işkolu barajını aşamadığımız için anayasanın 90 maddesi gereği Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 98 no.lu sözleşmesine istinaden toplu iş sözleşmesi yapma çağrımızı gerçekleştirdik. Ancak Haziran ayının sonuna kadar bekleyen herhangi bir sendikadan yana tavır almayan işçi arkadaşlarımız ülke genelinde işkolu barajını aşamadığımız için tercihini Tes-İş Sendikasından yana kullanınca yüzde yirmilerde olan test işin üye sayısı toplu iş sözleşmesi başvuru yapmak için yeterli sayıya ulaştığını gördük.

Bugün geldiğimiz noktada 2,5 yıldan fazladır yüksek hakem kurulu tarafından imzalanan ve mahkûm edildiğimiz 100'de 4 artı 4 lük toplu sözleşmenin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bizler istedik ki her harfinden her kelimesinde her maddesinde işçilerin sözünün olduğu bir toplu iş sözleşmesi imzalayalım. Bunun için bütün arkadaşlarımız tabii ki yarı yolda bırakanlar da çıktı ama bütün arkadaşlarımız canla başla hakkını ödeyemeyeceğimiz bir özveriyle maddi ve manevi birçok yükün altına tereddütsüz girerek çalıştı. Hem de başka sendikalarda olduğu gibi makam mevki peşinde koşmadan. Ben kazanırsam demeden, herkes kazanırsa ben de kazanırım diyerek elini başını gövdesini taşın altına koyarak çalıştı. Sendika olarak bu süreçte çocuğundan, ailelerinden feragat ederek sosyal yaşantısından kısarak ulaşılmayan tek bir işçi dahi kalmasın diye çalışan temsilci sıfat olsun yada olmasın emek harcayan  bütün işçi arkadaşlarımıza bir kere daha teşekkür ediyoruz.

Tes İş sendikası'nın 6 Temmuz itibariyle almış olduğu yetki tespiti ile beraber İsper ile masaya oturmaya hak kazandı. Bugün hala sendikamız da kalan sendikamızın doğrularında ısrar eden her bir üyemize her bir temsilcimize yine teşekkür ediyoruz. 
Sarı sendika bir yandan yetki tespiti ile gezerken bir yandan da ülkenin hali kötü, aslında hak iş in belediye ile imzaladığı toplu sözleşmesi iyi bir toplu sözleşme diye propaganda etmekten geri kalmıyor. Enerji işçilerini şimdiden kötü sona hazırlamaya çalışanlar şunu bilsinler ki yalan dolan tehdit ile aldığınız o yetki belgesi yine o tehdit ettiğiniz yok saydığınız işçilerimiz tarafından yırtılıp atılacaktır.
İstanbul büyükşehir belediyesinde 7 üyemiz varken,  İSKİ Genel müdürlüğü ile yaptığımız görüşmede nasıl ki bütün sayaç okuma, açma kesme, arıtma tesislerinde çalışan enerji işçileri adına konuştuysak, bugün yetki bir başka sendikada olsa bile bize güvenen bizimle yola çıkan Disk'in değerlerine ilkelerine göre örgütlenen yüzlerce işçinin sorumluluğunu taşıdığımızı ve taşıyacağımızı açık yüreklilikle bir kere daha söylüyoruz. 

Bir işletmede tek bir üyemiz kalsa dahi biz bu üyemiz için mücadele etmeye hakkını aramaya devam edeceğiz. Bir üyemizin ayağına taş değse yanında olacağız. Başından beri sürdürdüğümüz ilkeli ve ahlaklı duruşumuz ile çalışmalarımıza devam edeceğiz. Biz ve tüm enerji işçileri iyi biliyor haklı olan biziz, doğru olan biziz. Nasıl bir yıl önce enerji-Sen sendikası khk ile çalışan işçilerin omuzlarında İBB bünyesinde kök saldıysa, o kök yeniden filizlenecek ve emek hak ettiği değeri bizim ile bulacak. 

Yaşasın Enerji İşçilerinin Birliği
                                                                                          
                                                                                     Disk Enerji-Sen Yönetim Kurulu

NOT: Yaşanılan süreç ile ilgili ilerleyen günlerde detaylı bir açıklama tarafımızdan tüm işçi arkadaşlarımız ile paylaşılacaktır. 
                                         

Yorumlar